Bitcoin, 21 milyon sayısına ulaştığında neler olacak?

2008 krizi sonrası Satoshi Nakamato uçtan uca elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin’i tanıtan yazıyı yayınladı. Böylece Bitcoin merkezîyetsizleştirilmiş, üçüncül müdahalelere karşı korumalı kripto para olarak ortaya çıktı. 2009 yılında halka açık ağ olarak kullanıma girdi. Sonrasında Bitcoin, ilk başarılı kripto para deneyi oldu ve “1. nesil blockchain” olarak adlandırıldı.

Dağıtık yapısı sayesinde çok kısa bir sürede günümüz finansal düzenine karşı yükselişe geçti. Bitcoin ağına giren işlemlerin takip edilmesi mümkün iken, işlemi gerçekleştiren kişinin kim olduğunu bulmak olanaksızdır. Bitcoin blok zinciri ağında onaylanan işlemler, zincir yapısından dolayı geri döndürülemez ve bu işlemler değiştirilemez.

Bitcoin platformunda üretilebilecek maksimum Bitcoin miktarı 21 milyon adettir. Üretme süreci ise madenciler tarafından gerçekleştirilir. Aslında olay, kişiler arasındaki para transferi verilerini bloklar halinde saklamaktır ve bunun karşılığında para almaktır. Ancak bu para ya da diğer adıyla blok ödülü 4 yılda bir yarıya indiğinden -halving- madencilerin kazandığı Bitcoin’ler azalmaktadır. Tabi bu süreçte Bitcoin’in fiyatı artığı için madenciler bu işten karlı çıkabilmiştir. Peki gelecekte bu iş nasıl olacak? Ödüller her yarıya indiğinde Bitcoin fiyatı, iki katının üstüne çıkıp madencileri karda tutmaya devam edebilecek mi? Karda tutamazsa ve madenciler sistemden çıkarsa neler olur?

Yorum Bırak