Blockchain Ekosisteminde Kadın Olmak etkinliği yoğun katılımla gerçekleşti

Avrupa Birliği tarafından desteklenen, CryptoFemale ile Youth Agenda derneğinin organize ettiği ve Uzmancoin’in ana medya sponsorluğunda gerçekleşen “Blockchain Ekosisteminde Kadın Olmak” etkinliği, cumartesi günü Zemin İstanbul’da gerçekleşti.

Yoğun bir katılımın olduğu etkinlik için ayrılan kontenjan, bir gün öncesinde tamamen doldu. 150 kişinin katılımcı olarak bulunduğu etkinlikte blok zinciri ekosisteminde kadının rolünün yanı sıra dayanışma, istihdam ile ekosistemin büyümesi ve gelişmesi konuları üzerine odaklanıldı.

“Ekibimizin yüzde 60’ı kadın”

Birçok değerli ismin katkı verdiği etkinlik, 10 ayrı panel halinde 40 konuşmacıyla yapıldı. Uzmancoin’in Kurucu Ortağı Ceylan Arslan da panelist olarak yer aldı. Arslan, “Blockchain Gazeteciliği ve Kadınların Sektördeki Yeri” başlıklı paneldeki konuşmasında, sektörün erkek egemen bir sektör olduğunu fakat kadınların oranının her geçen gün arttığını söyledi. “Blockchain teknolojisiyle ilgilenen, özellikle Bitcoin felsefesini benimseyen kitlenin eşitlikçi, özgürlükçü ve biraz da asi bir kitle olması kaçınılmaz. Dolayısıyla ayrımcılık gibi tutumların yeri olmamalı. Bu konuda özenli bir topluluk olduğumuzu düşünüyorum.” diyen Arslan, sözlerine şöyle devam etti: “Sektördeki kadın istihdamında yüzde 2-3’lük bir oran varken şimdi yüzde 10 civarında. Nadir olarak bazı şirketlerde yüzde 30 veya buna yakın. Biz ise konuya ekstra özen gösteriyoruz ve yüzde 60 oranında kadın istihdam eden ender ekiplerden biri olduğumuzu söyleyebilirim.”

“Blockchain, editoryal bağımsızlığı sağlayabilir”

Arslan, sözlerinin devamında, Blockchain gazeteciliğinin sektörde nasıl bir etki yarattığına ve teknolojinin kendisinin ne gibi değişimler yaratabileceğine de değindi. Medyanın bugünkü en büyük sorununun editoryal bağımsızlık olduğunu ifade eden Arslan, “Blockchain teknolojisinin medyada yaratacağı değişimlerden biri bence bu olacak. Bunun somut bir örneğini yıllar önce Wikileaks’te gördük. Wikileaks, toplum yararına belge yayınlarken bağışları ise Bitcoin ile alıyordu, çünkü banka hesapları ve diğer para transferi kanallarına bloke konulmuştu. Wikileaks, Bitcoin sayesinde harcamalarını finanse edebildi. Ayrıca son zamanlarda sıkça karşılaştığımız Web3’ün tabana yayılmasıyla medya organları da editoryal bağımsızlıklarını elde etme şansı bulabilirler. Oluşturulacak Web3 ekonomisiyle bu kuruluşların sahipleri de okurları olacak.” şeklinde konuştu.

Etkinlik, 18.00’de tamamlanan panellerin ardından YouPlace’teki “Chill Out After Event” ile sona erdi.

Yorum Bırak