Coinbase, sabit coin kararlarına sert çıktı: Tehditle olmaz!

Özellikle son 2 yılda SEC başta olmak üzere bazı regülatörlerle arasında gerginliklerin olduğu Coinbase borsası, dün çıkan “SEC, USDC üretiminin durdurulmasını istiyor” haberlerinin ardından Twitter hesabından sert bir açıklama yayımladı. Borsa, son günlerdeki sabit coin operasyonlarının doğru olmadığını belirtti.

Paxos’a yapılan BUSD baskısından yola çıkarak USDC örneğinin de verildiği açıklamada, sabit coin’lerin menkul kıymet olmadıkları ve zaten regüle edildikleri kaydedildi. Coinbase’in açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Sabit coin’ler menkul kıymet değildir”

Bu hafta NFDFS, ABD merkezli Paxos’tan dolara endeksli olan BUSD üretimini durdurmasını istedi. Ayrıca SEC de bir uyarı mektubu gönderdi. BUSD’nin, SEC’nin ilgisini hangi açıdan çektiği yönünde bir fikrimiz yok. Bildiğimiz tek şey şu ki, sabit coin’ler menkul kıymet değildir. Gelin şimdi ABD dolarına endeksli olan sabit coin’lerin ne olduğuna ve onların daha eşit ve etkin bir finansal sistem için ne getirebileceklerine bakalım.

“USDC gibi şeffaflığı gösterir”

İlk olarak dolar destekli sabit coin nedir? Bu tarz kripto paralar, ABD doları gibi rezerv varlıklara sahip olan ve endeksli oldukları varlığın değerine eşit olmaları için tasarlanan dijital paralardır. Bu dijital parayı ABD dolarına endekslemek için ise; her çıkarılan sabit coin’e karşılık 1 dolarlık nakit, nakde eşdeğer varlık, hazine tahvili ya da diğer nakde eşdeğer fonları tutmak bir yoldur. Yapılan açıklamalar ise, USDC’de olduğu gibi 1’e 1 şekilde desteğin şeffaflığını gösterir.

“Sabit coin’ler yatırım olarak kullanılmaz”

Peki USDC gibi bir sabit coin’i kullanmak neden gereklidir? Fiat destekli sabit coin’ler zamanla stabil kalmaya başlar ve dijital kullanımları hızlı olduğu için ticaretin yapılmasını daha ulaşılabilir ve etkin kılar. Değerin stabil olması, onların yatırım olarak görülmesinin de önüne geçer. USDC gibi sabit coin’ler bankaların çalışma saatlerinin ve ülke sınırlarının ötesine geçer. Her an, dünya üzerindeki herhangi birine USDC gönderebilirsiniz. Elinizdeki paranın değerinin, ABD dolarına eşit olması için de bir ABD bankasında hesap açmanız gerekmez.

“En fazla faydayı ABD görür”

İş yerleri ve şirketler için ise USDC, hem havale işlemlerini anlık yapar hem de işlem masraflarını azaltır. Saniyeler içinde ödeme almanıza olanak tanır. Bankalar ve kredi kartı şirketleri gibi aracı firmaların da yüksek işlem ücreti almasının önüne geçilir. Sabit coin’ler ayrıca daha eşitlikçi bir finansal sisteme geçilmesi için, geleneksel finans sisteminden bir köprü kurar. ABD dolarının en güvenilir, en fazla kullanılan para ve sabit coin’ler için de rezerv para olmaya devam etmesi halinde, bundan en fazla fayda elde edecek ülke de ABD’dir.

“İnovasyon ve gelişim başka ülkelere kaçar”

Tüm bunları, sabit coin’lerin gelişimini kendi sınırlarımız içinde yaparsak başarabiliriz. Menkul kıymet kanunlarını rehberlik ve yol gösterme tarzı bir iletişimle değil de, zorla uygulama yoluyla tatbik etmek inovasyonun başka ülkelere kaçmasına ve küresel çaptaki rolümüzün de zayıflamasına yol açacaktır.

“Sabit coin’ler zaten regüledir”

Şunu hatırlatmakta fayda var, sabit coin’ler zaten regüle edilmiştir. Paxos şirketi New York’ta bir fon firması olarak NYDFS tarafından regüle edilmiştir. USDC de, değer saklama aracı olarak, ABD para aktarma yasalarına göre regüledir. Tüm bunları doğru yapmak demek, regülatörler ve endüstri arasında gerçek bir diyalog kurulmasıyla olur. Ardından da endüstri için açık ve net kurallar yaratılır.

“Dava tehdidyle bu iş olmaz”

Sabit coin’ler gibi güvenli olan teknolojilerin ABD’de sağlayabileceği finansal erişilebilirliği, verimliliği ve yenilik vaadini bu şekilde sağlayabiliriz. En ufak bir açıklama yapılmadan ortaya atılan dava tehditleriyle değil. Coinbase, her zaman olduğu gibi, sabit coin’ler de dahil olmak üzere sektörümüzü regüle etmenin en iyi yolu konusunda regülatörler, politika yapıcılar ve kamuyla diyaloğu ön planda tutmaya devam edecektir.

Yorum Bırak